blog-image

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞIMIZI KORUMAK

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞIMIZI KORUMAK

Psikolojik sağlamlık, bir olumsuzlukla karşılaşıldığında, koruyucu faktörlerle risk faktörlerinin etkileşimi sonucu oluşan süreçte, insanların yaşamında oluşan değişikliklere uyum sağlayabilmesidir. Günümüzde dünyada psikolojik sağlamlığı etkileyen birçok olay ve felaket yaşanmaktadır. Dünya geneli yaşanılan zor ekonomik koşullar, sıkça yaşanan doğal afetler, savaşlar ve terör gibi felaketler düşünüldüğünde, psikolojik sağlamlık kavramının önemini görmekteyiz. Bu tür olaylar insanların gerek sosyal yaşamlarında mutluluk düzeyleri düşürür gerekse de iş yaşamlarında tatminsizlik ve tükenmişlikler meydana getirir. Kişiler yaşanılan sorunlarla başa çıkabilmeleri, olumsuzluklar karşında uyum göstermeleri ve kendilerinden sonra gelecek bir sonraki kuşağı daha dayanıklı yetiştirebilmeleri açısından psikolojik olarak sağlam olmalıdır.

İnsanlar bir olumsuzluk durumunda mutlaka başkalarıyla iletişime geçmelidir. Bu aileden biri veya arkadaş çevresinden biri olabilir. Ya da profesyonel bir destek olabilir. Yapılan birçok araştırmada da göstermektedir ki bir stres durumunu başkalarıyla paylaşmak insanların ruh hallerine iyi geldiğini göstermektedir. Kişiler anlaşılmak, yargılanmadan dinlenilmek ister.

Hayat streslerle doludur. Sürekli bir koşturmaca ile meşgulüzdür. Kendimize hobilerimize ailemize yeterince zaman ayırmakta güçlükler yaşarız. Ancak bu son derece riskli durum olup psikolojik olarak bizi daha stresli bir durumla karşı karşıya getirir. Mutlaka ailemize hobilerimize zaman ayırmalıyız. Uyku düzenimizi koruyup spor yapabilmeliyiz. Unutulmamalıdır ki yaşam koşuşturmacası hiçbir zaman bitmeyecektir. Bu iş bitsin, bu durum geçsin kendime vakit ayırırım sözleriyle bir ömür tüketilmemelidir.

Sürekli olumsuza odaklanıp çözüm önerilerini görmezden gelmemeliyiz. Zorluklar karşısında pes etmemeli var olan durumun çözüm önerilerini düşünebilmeliyiz. Umutlu olup motivasyonumuzu yüksek tutmalıyız. Ayrıca bizi sürekli strese sokan, sürekli bize olumsuzluğu empoze edip en olumsuzu düşünen arkadaşlarımızı ve insanları yaşamımızdan uzaklaştırabilmeliyiz.

Duygularımızı ifade etmeliyiz. Duygularımızı bastırmamalıyız. Günümüzde yaşanılan durumlar ve olaylarda değişik duygular hissederiz. Bu duyguları mutlaka ifade uygun şekilde ifade edebilmeliyiz. 

https://www.newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!