blog-image

OKULLARDA ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİ

 OKULLARDA ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİ

Steve de Shazer tarafından 1970’li yıllarda geliştirilen çözüm odaklı terapi, probleme ve problem tarihçesine odaklanmak yerine çözüm yollarına odaklanan sistematik bir yaklaşımdır. Burada esas amaç sorunların detayını konuşmak yerine çözüm yollarına odaklanmaktır. Bu danışmada danışanı şimdi işleyen ve gelecekte de işleyen çözüme odaklanmasını sağlamaktır. Çözüm odaklı terapide şuan ve gelecek önemlidir. Bu terapi danışanların güçlü yanlarına, danışanın olumlu yanlarına ve danışanlarda problemin olmadığı zamana odaklanır.

Çözüm odaklı terapinin amacı danışanı sorun üzerine konuşmaktan, çözüm üzerine konuşmaya doğru yönlendirmek ve olası çözümler üzerinde odaklanmasını sağlamaktır. Bu terapide güven son derece önemlidir.

Okullarda ortalama 250 öğrenciye bir Psikolojik Danışman düşmektedir. Bu sayı bazı okullarda daha da fazla olmaktadır. Psikolojik Danışmanların bu kadar öğrenci ile bire bir görüşmesi neredeyse olanaksızdır. Kaldı ki 6 7 oturum şeklinde bir öğrenci ile görüştüğünde 1 yılda maksimum ulaşabileceği sayı daha da azalmaktadır. Bu yüzden okullarda çözüm odaklı terapiyi kullanmak daha fazla öğrenciye ulaşmakta fayda sağlayabilir. Ayrıca okullarda rehberlik servisine gelen her vakanın geçmişine odaklanmak zaman alır. Onun yerine öğrenciye iyi gelen ve soruna eşlik eden çözümlere odaklanmak hem öğrenci için hem de rehberlik servisi için olumludur. Öğrencilerinin güçlü yanlarına odaklanmak, öğrencilerin özgüvenini yükselterek onlara başarı duygusu kazandıracaktır. Öğretmen ve velilerin öğrencilerdeki güçlü yanları bilmesi ve öğrencilere ifade etmesi öğrencilerin motivasyonunu yükseltecektir. Sürekli olarak öğrencilerdeki soruna odaklanmak, sorunu ifade edip çözümü görmemek öğrencilerin motivasyonunu düşürür. Okullarda rehberlik servisine gelen öğrencilerin sorunları genellikle patolojik olmadığı için çözümler daha hızlı belirlenebilir. Çocuk ve ergenlerin başarılı ve güçlü yönlerine odaklanarak doğrudan çözümlerin konuşulması psikolojik yardım sürecinin daha kolay kabul edilmesini de sağlamaktadır. Çözüm odaklı terapi teknik bir dil kullanmadığı için de okullarda avantaj sağlayabilir. Bu terapi okullarda öğrencilerin yanlışlarını bulmak yerine  yetenek ve becerilerinin görmeyi sağlar. Çözüm Odaklı Terapinin tekniği olan Mucizevi Soruyu okullarda kullanmak öğrencilere farkındalıklar kazandırır. Örneğin sabah uyandın ve bu sorun ortadan kalktı bu sorunun ortadan kalktığını nasıl anlardın sorusu öğrencinin sorun hakkında farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Yine çözüm odaklı terapinin tekniği olan İstisnai soru ile de öğrenciler hep sorun yaşıyormuş gibi değil de sorunun olmadığı zamanları düşünebilir. Öğrencilere sorunun olmadığı zaman düşündürülür ve sürekli olumsuza odaklanması engellenir.Ancak her vakada bu terapiyi kullanmak da yanlış olacaktır. Çünkü bazı problemlerin çözümü kısa vadeli olmamaktadır. Kısaca okullarda çözüm odaklı terapi kullanmanın faydalarına bakarsak kısa sürede daha fazla öğrenciye ulaşmak için, daha hızlı çözüm için, Okul Psikolojik Danışmanların okullarda daha fazla öğrenci ile görüşmeler yapabilmesi için avantajlar sağlamaktadır.

https://www.newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!