blog-image

LGS TERCİH SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 LGS TERCİH SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Bu sene LGS kapsamında merkezi sınava toplamda 1 milyon 30 bin 195 öğrenci girmiştir. LGS sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler tercihlere yoğunlaşmış durumdadır. LGS tercih süreleri şu şekildedir. Tercihler 3-19 Temmuz arasında yapılacaktır. Sonuçlar ise 24 Temmuzda açıklanacaktır. 1. Nakil tercihleri ise 24-28 Temmuz arasında yapılacak olup 1. Nakil sonuçları 31 Temmuzda açıklanacaktır. 2. Nakil tercihleri ise 31 Temmuz - 4 Ağustos arasında yapılacaktır. 2. Nakil sonuçları ise 7 Ağustosta açıklanacaktır.

Merkezi yerleştirmede öğrenciler LGS puanıyla tercih yaparken yerel yerleştirmede ise okul başarı puanı, ikamet adresi, devamsızlık durumu gibi kriterlere göre tercih edeceklerdir.

Peki tercih sürecinde öğrenciler nelere dikkat etmelidir. Öncelikle şu ayrıntının altını çizmek gerekir öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları öncelikle tercih etmek zorundadır.  Çünkü yerel yerleştir tercihleri yapılmadan Merkezi Sınavla alan okullar tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak sonuç açıklamada ise öncelik Merkezi Sınavla alan okullar dikkate alınacaktır.

MERKEZİ SINAVLA ALAN OKULLAR TERCİHİ

Öğrenciler toplamda 10 Merkezi sınavla alan okul tercihi yapacaklardır. Öğrencilerin dikkat etmesi gereken nokta öğrencilerin kendi puanlarından ziyade yüzdelik dilimine bakıp tercih yapmalıdır. Kendi yüzdelik diliminin altında ve üstünde okullarda yazılmalıdır. Öğrenciler yazacakları okulları önceden araştırmalı okulların web sitelerini mutlaka kontrol etmelidir. Öğrenciler en çok istedikleri okulu en başa yazmalıdır. Öğrenciler tercih yaparken mutlaka uzmandan yardım almalıdır. Sınava katılmayan öğrencilere merkezi sınavla alan okullar ekranı açılmayacaktır.

YEREL YERLEŞTİRME

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar tercih edilirken toplamda 5 okul yazılacak olup ilk üç okulun öğrencinin kayıt alanından yazması zorunludur. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla üç okul tercih edilecektir. Bu durum sadece yerel yerleştirme ile alan okullar için geçerli olup sınavla alan okullar için geçerli değildir.

Ayrıca öğrenciler merkezi sınavla alana okullar ve yerel yerleştirme ile alan okul tercihlerini yaptıktan sonra pansiyonlu okullar arasında da 5 okul tercih edebilir.

NOT:

Depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık 

Olağan üstü hâl kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı  olan öğrenciler

 

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2022-2023 eğitim öğretim yılının 1. dönemini tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek. Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecek.

 

Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

 

Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Yerleştirmeye esas nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.

https://www.newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!