blog-image

İletişim Çift İlişkisinin Mihenk Taşıdır


İletişim Çift İlişkisinin Mihenk Taşıdır

Genellikle duygusal bir his ile bir araya gelen iki kişi bir kadın bir erkek, ikiside kadın ya da ikisi de erkek olabilir bu yazıyı duygusal ilişkide olan herkese hitap edecek şekilde yazıyorum. Vurgu yaptığım nokta duygusallık olsa da duygunun gösterilmediği sürece ilişkiye pek katkısı olmadığını da belirtmek isterim. Duygular ilişkilerde davranışlarla birlikte desteklenmelidir. Desteklenmedikleri zaman ilişkilerde çatışmalar ya da kopmalar meydana gelebilir.

İlişkiler de her iki tarafta eşittir. Sadece bir kişinin çaba harcaması ilişkiyi yürütme de yetersiz kalacaktır. Çiftin ilişkisini bir araba olarak düşünebiliriz, birisi arabayı kullanırken diğeri yanında oturur, sonraki kavşakta ise arabayı yan koltuktaki kullanmalıdır, yani yer değişmeleri gerekir. İlişkiler içerisinde bir denge olması için iki tarafta bir şey vermeli ve almalıdır lakin bunu çıkar ilişkisi ile karıştırmamalıyız. İlişkilerdeki denge salt çıkar ilişkisine dayanmamalıdır. Denge içerinde alınıp verilmezse bir taraf fazla verirse ilişkideki denge bozulur. Çok fedakarlık yapan kişi gün sonunda terk edilen kişi olabilir ne demiştik ilişki iki kişiliktir ve bir kişinin çabası ilişkiyi devam ettirmeye yetmeyecektir.

İlişkilerdeki diğer önemli gördüğüm konu ise iletişimdir, çiftler birbirlerine kendi duygularını karşı kişiyi suçlamadan aktarmalıdır. Duygu aktarımı ilişkinin olmazsa olmazlarındandır, insanlar duyguları ve hisleri ile hareket ederler, ne hissettiğinizi karşı tarafa söylemezseniz o bunu hiçbir zaman bilemez, bu yüzden şu davranışın beni üzdü gibi cümleler kurulabilir, kişiyi suçlamadan sadece davranışı üzerinden yorum yapmanız doğru olacaktır.

Uyumun diğer adı iletişim olabilir. Her birimiz birbirimizden farklı olsakta konuşarak ve saygı çerçevesinde kalarak problemlerinizi çözme fırsatı yakalamış olursunuz. Bir çok çiftin ilişkisi doğru iletişim olmadığı için kopma noktasına gelebiliyor.

İletişimi sadece konuşmak ile sınırlandırmayalım. Günümüzde sözsüz iletişim de çok yaygın olarak kullanılıyor. Yazarak geçirilen zaman da oldukça fazladır. Yazarken daha fazla yanlış anlaşılma meydana gelebilir, bu yüzden yazılan bir mesaj sizi kırdı, üzdü ya da öfkenelendirdi ise bunu yüz yüze iken konuşmanız ilişkiniz için çok daha sağlıklı olacaktır.

Çift ilişkilerinin diğer önemli bir noktası kişilerin birbirleri ile kaliteli zaman geçirmeleridir. Birlikte geçirilen zaman da sosyal medya telefon olmamalıdır, düşünün ki günümüzde yemekte bile telefonlar var, bu şekilde birlikte geçirilecek yirmi en fazla otuz dakikalık zaman dilimi de geçirilemez hale gelebilir. Yemek yerken gününden bahsetmek iki tarafında birbirine olan bağlılığını arttırabilir. Birlikte çıkılan sadece birbirine ayrılan yürüyüş zamanları da çiftin ilişkilerini besleyebilir.

Çiftlerin ilişkilerinde yalnız geçirilen ya da arkadaşlarla geçirilen zamanlarda oldukça önemlidir. Yalnız geçirilen zaman kişinin kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur. Arkadaşlarla içilen bir kahve günün yorgunluğunu alır. Arkadaşlarla maç izlemek yalnız izlemekten daha keyiflidir. Bu yüzden kendinize ve arkadaşlarınıza zaman ayırmayı da ihmal etmemelisiniz.

Çiftin ilişkisinin diğer mihenk taşı ise cinselliktir. Cinsel uyum, cinselliği konuşmak, neyi isteyip neyi istemediğinizi karşı tarafa aktarmak ilişkilerde oldukça önemlidir. Cinsellik sadece seks değildir, ufak dokunuşlar, masaj yapmak, sarılmak, öpüşmekte cinsellik içerisine girer. Duygu paylaşımı dokunmalar ve öpücükler ile gösterilebilir.

Cinsellik için önce sizin ne istediğinizi bilmeniz gerekir, bu da kendi vücudunuzu tanımaktan geçer, kendi bedeninizi tanımak için zaman ayırmak oldukça önemlidir. Kendi el dokunuşlarınızla en çok nerelerinize dokunmaktan hoşlandığınızı keşfedebilir ve bunu partnerinizle paylaşabilirsiniz.

Son olarak her çiftin kendine ait bir düzeni ve dengesi vardır, bu denge sağlıklı ise o şekilde devam etmeniz doğru olacaktır, lakin sizi zorluyor ve yoruyor ise mutlaka çift terapisi almanızı öneririm. 

https://www.newspdr.com/

Emine Sontaş

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!