blog-image

Her Bitişe Yeni Bir Başlangıç Eşlik Eder

Her Bitişe Yeni Bir Başlangıç Eşlik Eder

 

Yaşamınızdaki henüz hazır olmadığınız bir şeyin hayatınızdan çıkması sizin yas ya da kayıp hissi yaşamanıza sebep olabilir. Aniden yaşamınızda bir konu da sonlanma gerçekleştiğinde ilk olarak şok etkisi yaşayabilirsiniz. Örneğin: Severek çalıştığınız bir işiniz vardır ve iş yeri küçülmeye gidiyordur ve sizi işten çıkarırlar, siz işinizi sevdiğiniz ve işiniz de başarılı olduğunuz için işten çıkarılmayı beklemiyordunuz bu sizde şok etkisi yaratır. Durumu kabullenmekte zorlanırsınız, işinizde kalmak istersiniz ama bu artık mümkün değildir. İşte tam da burada bir kayıp duygusu gelir bu kayıp duygusu yas sürecine benzerdir. Maddi olanaklarınızın ve işteki çalışma arkadaşlarınızdan ayrılmak kayıp hissini oluşturur. Bu hisse niye ben, neden ben sorgulamaları eşlik eder, sadece tek sizin başınıza gelmiş gibi hissedersiniz.

Oysa ki hayatınızda her zaman bitişler ve başlangıçlar olur ve de olacaktır. Bitişler ve yeni başlangıçlar birer döngüdür. Her bitişe yeni bir başlangıç eşlik eder, bir dönem kapanır yerine yeni bir dönem gelir. Düşünsenize anne karnındaki bebektiniz, saklı cennetteydiniz, acıktığınızda plasenta ve kordon aracılığı ile annenizden gelen besinlerle besleniyordunuz, doğum ile saklı cennetten çıkmış oldunuz doğum için ilk travma denir, ilk travmaya bir bitiş ve yeniden başlangıçta diyebiliriz. Anne karnı döneminin sonlandığı dünya anada ilk aldığınız nefes ise yeni bir başlangıçtır. Anne karnından çıktıktan sonra tekrar anne karnına dönemezsiniz işte hayatınızda herhangi bir bitiş olduğu zaman da eskiye dönmeniz mümkün değildir tıpkı anne karnına dönemeyeceğiniz gibidir. Dünya anaya geldiğiniz andan itibaren kendinize ait bir yaşam oluşturmaya başlarsınız, her ne kadar annenizin bunda rolü büyük olsa da bu yaşam sadece size ait olacaktır. Annenizin etkisi de bir yere kadardır çünkü aynı ailede büyüyen iki kardeş bile birbirine karakter olarak benzemeyebilir. Tutunmak istedikleriniz hayatınızda eksik olanı onunla tamamlama arzusundan geliyor olabilir, bir nevi kendinizle yüzleşmekten kaçınma da denilebilir. Oysa ki hayatınızdaki bir konu sonlandığında artık bununla yüzleşmeniz gerekebilir, bazen buna hazır olmayabilirsiniz, bu sizi üzgün hissettirebilir. Hayatınızda eksik olan konular genellikle dışa dönük biriyseniz toplumda sevilmek, değerli olmak, popüler olmak, tanınan olmak, işinde başarılı olarak bilinmek, okulda başarılı ve popüler olarak tanınmak gibi konular üzerine olabilir. İçe dönük biriyseniz toplum sizi pekte ilgilendirmeyebilir, kendi halinizde işinize, okulunuza gidip gelebilirsiniz.

Dışa dönük birisi bir anda toplum tarafından dışlanırsa bu onun için oldukça sarsıcı olabilir, oysa ki içe dönük kişinin zaten arkadaş sayısı azdır toplumla ve toplumun değer yargısı ile ilgilenmez. Gün sonunda yaşanılan his evrenseldir. Dünya ana üzerindeki her kişi hayatından birisi aniden çıktığında üzülür, işinden çıkarıldığında üzülür, okulda zorbalığa uğradığında üzülür, üzülme hissi evrenseldir. Verilen tepkiler özneldir, bu kayıp hissini ne kadar süre devam ettireceği kişinin psikolojik sağlamlığına göre değişkenlik gösterecektir. Yeni bir duruma adapte olma süreci kişiden kişiye değişecektir. Hayatınızda oluşan herhangi bir bitiş yeni bir başlangıcın oluşumuna zemin hazırlar ve bu yeninin nasıl oluşacağı ve yeni ile nasıl bir süreç yaşayacağınız tamamen sizin kişisel tercihinize bağlıdır. Sonlanmaya kucak açabilen birisi aynı zamanda yeniliğe de kolayca kucak açacaktır. Yenilenmeden, değişmekten ve dönüşmekten korkmayınız sonuçta ‘’ Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir’’ her şey değişir ve dönüşür, bu bir döngüdür tıpkı bebeklikten, çocukluğa, çocukluktan ergenliğe ve ergenlikten yetişkinliğe olan yaşam yolculuğunuz gibidir. 

https://www.newspdr.com/

Emine Sontaş

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!