blog-image

EĞİTİMDE TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ

 EĞİTİMDE TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ

 

Günümüzde eğitimin her safhasında eskiden kullanılan kara tahtaların yerini akıllı tahtalar, projeksiyon cihazları, tabletler ve bilgisayarlar almıştır. Hızlıca gelişen teknolojik gelişmeler eğitim ortamına da girmektedir. Birçok bilgiye teknoloji sayesinde internet ortamında hızla ulaşılabilmektedir.  Ülkemizde de teknolojinin gelişmesiyle beraber okullarda FATİH projesi hayata geçirilmiş ve tüm okullarda teknolojiyi eğitimde etkin kullanmak hedeflenmiştir. Teknolojinin eğitimde kullanılması konusunda gelinen son noktada ise Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik eğitimi (STEM) eğitimi ortaya çıkmıştır. Ayrıca okullarda akıllı tahtalar, bilgisayar odaları, velilere ulaşabilmek için akıllı telefonlarda whatsap grupları kullanılmaktadır. Yeni öğretim yöntem tekniği ile dersler bilgisayar ortamına da taşınmıştır. Covid-19 salgınından sonra ise uzaktan eğitimler eğitim öğretimin her safhasına girmiştir. Birçok ülkede uzaktan öğretim kalıcı hale gelmiştir.  Uzaktan eğitim sayesinde insanlar farklı yerlerde farklı ülkelerde birçok eğitimi alabilmektedir. Bu teknolojik gelişme hem zaman açısından hem bilgiye ulaşma açısından daha ekonomiktir.

Teknolojinin eğitime birçok alanda katkı sağladığı söylenebilir. İlk akla gelen ise bilgiye rahatlıkla ulaşım denebilir. Eskiden bir bilgiyi sadece ansiklopedi, kitap yada insanlardan alırken günümüzde internette her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşılabilmekteyiz. İnternet sayesinde bilgiye ulaşmadaki süre azalmıştır. Bir dakikada Google ile istediğimiz bilgilere erişebilmekteyiz. Öğrenciler teknolojik yöntemlerle derslere daha etkin bir şekilde dahil olur. Teknoloji ile beraber sunuş yöntemi ile ders anlatmanın yerini yeni yöntem ve teknikler almıştır. Öğretmenler konulara daha rahat bir şekilde ulaşıp daha verimli bir şekilde öğrenciye aktarabilmektedir. Akıllı tahtalar sayesinde anlatılan konular görsel ve işitsel bir şekilde öğrenciye anında gösterilmektedir. Bu şekilde dersler tek düze olmaktan çıkmış ve daha keyifli bir şekilde işlenmeye başlanmıştır. Araştırma becerisi teknolojik gelişme sayesinde gelişmiştir. Teknolojik gelişmeler sayesinde eğitim öğretim hayat boyuna yayılmış olup yetişkinler de bu sayede eğitime dahil edilmiştir. Dünyanın her yerinde uzaktan eğitimler sayesinde evimizdeyken o eğitimlere katılabiliriz. İnsanlar ilgi ve yetenekleri ve kişisel gelişimleri doğrultusunda kurslara online bir biçimde katılabilmektedir. Bu kurslar hem canlı verilmesinin yanında kayıt altına alınıp katılımcılar isteği bir saate bu kurslara erişebilmektedir. Bu sayede çalışan kişiler işleri dışında bu kursları izleme fırsatı yakalar.

Teknoloji çağı da denilen günümüzde artık yapay zeka, metaverse, web 4 hızlıca hayatımızda girmeye başlamıştır. Bu teknolojiler ilerleyen yıllarda eğitim öğretimi de değişikliğe götürecektir. Bu açıdan bizimde bu gelişmelere ayak uydurabilmemiz için bu gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Bu alanlarda çalışan öğrenciler desteklenmelidir.

 

https://www.newspdr.com/

Mehmet Arslan

Merhabalar ben Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Arslan. Lisans eğitimimi Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Gaziantep üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik alanında yüksek lisans yaptım. Halen Milli Eğitime bağlı Okul Psikolojik danışmanı olarak Diyarbakır'da görev yapmaktayım.

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!