blog-image

DÜNYADAN NE BEKLİYORSUN?

Dünyadan Ne bekliyorsun?

Anne karnında tüm ihtiyaçları karşılanan bebek orda  her şeyi kendisi yarattığını hisseder ve deneyimler, acıktığın da annenin kordon bağı ile beslenir, annenin doğum kesesi içinde en güvende olduğu alandadır. Anne karnında bebeğin geçirdiği döneme saklı cennet denir. Bebek için annenin  bedeni bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenir. Bebek doğmadan önce tüm ihtiyaçlarının anında olduğu bir cennettedir. Oranın ısısı bebeğin tam ihtiyacı olan ısıdır, kordon bağı onu besler, anne karnında çişini yapar, en huzurlu olduğu yer anne karnıdır. Bebek tüm güçlüdür anne karnında bebek her şeyi kendisinin var ettiğini ve yok ettiğini düşünür, adeta bir sihir yapar gibidir süreci, acıktığı an doyar, çişi geldiği an işer ve bunlar tam istediği anda olur, anne karnında bebeğin sınırsız gücü olduğunu hissetmesi tam olarak bu sebeptendir.  

Anne karnında sınırsız güce sahip olan bebek anne karnından yaklaşık 9 ay 10 günde dünyaya gelir. İstediği anda tüm ihtiyaçları yerine getirilen bebeğin doğum zamanı yaklaştıkça anne karnı daralır kendisini sıkışmış hissetmeye başlar, dünyaya gelmeye hazır hale gelir.

Dünyaya doğarken bebek dışarda neler olduğu bilmez, tamamen bir bilinmezliğe doğar. Dünyaya geliş halimiz beklentisiz ve bilinmezdir. Doğum adeta farklı bir dünyadır bebek için doğduğu an hemşireler onu alır ve kurular hemşireler bunu yaparken bebek ağlar, ağlamasının sebebi rahim içerisinde su olması ve bebeğin bu su ile akciğerlerinin dolu olmasıdır bunu ağlayarak boşaltır. Bebeğin dünyadaki ilk travması doğumdur, doğum bilinmezlik ve belirsizliktir.

Düşünsenize anne karnından dünyaya gelirken hiçbir beklentisi olmayan bir bebek zamanla dünyanın beklentileri denizinde yüzmeye başlar, tıpkı anne karnında kesesinin suyundaki gibi dünyada da etrafı beklentilerle çevrili olur.

Beklentilerinizi şekillendiren çevreniz olabilir mi?

Sigmund Freud’a göre 0-6 yaş arasında kişilik oluşuyor. 6 yaşına gelene kadar çocuğa nasıl davranıldığı oldukça büyük önem taşıyor. 0-6 yaşa kadar yaşadığınız aile ve çevre oldukça önemlidir, anne ya da baba beklentileri, kreşte diğer çocuklarla geçirilen zamanlar önemlidir.

Çevreye rağmen kendiniz için yaptıklarınız attığınız adımlar gittiğiniz yollar sizin kendi dünya deneyiminizi oluşturuyor.

Dünyadan beklentilerinizi kendi kişilik yapınız ve dünya üzerinde yaşadığınız deneyimlerle değişime uğruyor. Her ne kadar değişmez kişilik değişmez denilse de kişilik esneyebilir ya da kişilik kendini uygun gördüğü şekilde katılaşabilir.

Kişiliğin esnemesi deneyimlemek istediği ama kendisine uygun görmediği yeni hobileri denemesi, uzun yıllar boyunca çalıştığı işinden istifa edip kendisine iyi geleceğini düşündüğü başka bir işe girmesi, yıllardır öfke problemi yaşayan birisinin kendisini öfkelendiren konu hakkında konuşması olabilir.

Kişiliğin katılaşması ise hiçbir zaman kendi istediğini yapmamış birisinin, hep başka insanların isteklerini yerine getirmiş birisinin kendi istediklerini yapmaya başlaması, hayır demekte zorlandığı kişilere hayır demesi, en önemlisi kendisine zaman ayırması olabilir.

En önemlisi kendinizden beklentilerinizin sizi yormaması olabilir. Beklentilerinizi küçük küçük bölerek yerine getirmeniz kulağınıza nasıl geliyor?

Bazen bir işi yaparken kısa molalar vermek size nasıl hissettiriyor?

Dünya işi bitmez derler, kendinize küçük molalar vermeyi, teli elinizden bırakmayı, tvyi kapatmayı ara ara deneyimlemek size nasıl hissettiriyor?

Bunları düşünmek için kendinize zaman ayırmak size nasıl geliyor?

Dünya da Sevgi ve kendinize  şefkatle ilerleyiniz, sevgiler…

https://www.newspdr.com/

Emine Sontaş

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!