blog-image

Çocuk İşte

Çocuk işte, deyip de geçmemeli. Çocuk aklı hiç dememeli çünkü her durumda çocuk haklıdır.

“İnsanlığımızın test edildiği mihenk taşıdır çocuk.”

Çocukla ölçülür insanlığımızın derecesi. Şu da su götürmez bir gerçektir ki bir çoğumuz başarılı bir şekilde geçemeyiz bu testi. Ödülü kendisi olan bir emanet, değerine paha biçilemeyen bir armağan. Tartışmasız bulunduğu ortamın kural ve kaidelerinin üstünde bir varlık. 

Hülasa onun kendini geliştirebilmesi, geleceğin aydın ufuklarına doğru kanat açabilmesi uğruna ne yapılsa ne edilse az. Hiçbir şey boşuna değilmiş diyebileceğimiz geleceğin günümüzdeki harika konukları. Onlar bulundukları ortamın kurallarına göre değil, ortam onlara göre biçim alır. Çünkü onlar, zaman, yokluk, kural, disiplin dışı varlıklardır. Vakitsiz acıkır, vakitsiz hasta olurlar; bütün plan ve programları tuzla buz etme gücüne sahihtirler.Ne gariptir ki bulundukları ortamın içimizi karartan havasını ilk onlar protesto ederek farkında olmadan bize huzuru hatta özgürlüğü hatırlatırlar.

Adeta varlıklarıyla şöyle haykırmaktadırlar bize: 

“Ben senin, araban, arsan, paran pulun, malın mülkün değilim. Ben gelecek denilen meçhule giden bir yolcuyum. Sizde geçici bir süre kendimi hazırlamak için bulunuyorum. Sayıp döktüğüm bütün zenginliklerinizi alıp satabilir, değiştirebilirsiniz lakin beni alıp satmanız mümkün değildir. Üstelik geri iadem de yoktur.”Evimizdeki bu geleceğin kaşifleri dünyanın en zorlu yolculuğuna çıkacaklar. Hayat denen yarının ne getireceği kestirilemeyen bir yolculuğa. Durum onu gösteriyor ki bizim ebeveynliğimiz sadece günümüzde değil gelecek kuşaklarca da sorgulanacak. Yani biz anne babalar sadece bugünün dünyasına değil gelecek kuşaklara karşı da sorumluyuz.

Eğer niyetimiz, vizyonumuz, misyonumuz daha güzel bir dünyada yaşamaksa, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmaksa dünyayı bütünüyle çocuklara armağan etmeli. Onu büyüklerin dizginlenemez hırslarının çarpıştığı bir savaş meydanı, bir arena olmaktan kurtarmalı; bütün canlıların yaşam hakkının olduğu bir cennet, çocukların ise neşeyle cıvıldaştığı bir oyun parkı yapmalı.

“Abartısız bütün dünyayı doğal sit alanı ilan etmeli.”

Unutmamalı ki çocukların mutlu olmadığı bir yerde huzur ve mutluluktan asla söz edilemez. Ev, okul, bağ bahçe, sokak, park tek kelimeyle çocuğa hitap etmeli.

“Çocuğun ayakları altında sevgiyle eğilmeli dünya.” Çünkü çocuk, ancak kendisine bir cennet olarak sunulan bir dünyaya sahip çıkmak için çaba harcayacaktır.Tam tersi durumda, üzerinde kendisini güvende hissetmediği bir dünya elbette çocuğun, daha doğrusu geleceğin kaşiflerinin ruhunu incitecek. Geleceğe doğru çıktığı yolculukta dezavantajlı olacaktır.

“Çünkü çocuklar duygularımızın cisimleşmiş halleridir.” Diyorum.

Sağlıklı günler diliyorum..



                                                                                                                                                           Destina Mercan    

https://www.newspdr.com/

Uzm.Psk.Dan. Destina Mercan

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!