blog-image

Bizler Görünmeyen İplerle Atalarımıza Bağlıyız

Bizler Görünmeyen İplerle Atalarımıza Bağlıyız


 Bert Hellinger aile dizimini Afrika'da zulu kabilesi ile yaşadığı dönemde onlardan edindiği bilgiler doğrultusunda oluşturmuştur. Günümüzde halen aile dizimi kullanılmaktadır.

Aile dizimi bilimsel araştırmalar yapılmaması nedeniyle psikoloji camiası tarafından çok fazla eleştiri alan bir yöntemdir. Aile dizimine yapılan eleştiriler sürerken psikologlar ve psikiyatrların çoğu tarafından bilimsel kabul edilmediği için, aile dizimini psikologlar ve psikiyatrlar yerine kişisel gelişimciler ve enerji çalışmaları yapan kişiler daha çok kullanmaktadır. Oysa ki psikoloji alt yapısı olmayan kişilerin aile dizimi yöntemini kullanması oldukça tehlikelidir, çünkü aile dizimi aslında psikoterapi yöntemlerine benzemektedir, yine dizimi açılan kişinin duygusal ve psikolojik sorunları açığa çıkmaktadır ve sağaltımı bir psikolog tarafından yapılmalıdır.

Aile dizimi niye şu aralar popüler?

İnsanlar günümüzde ekonomik sorunlar, göçler, aileden kalan travmalar, ilişki sorunları yaşamaktadırlar. Özellikle aileden gelen ve konuşulmayan travmalar bilinç dışı etkileri ile kişinin yaşamını oldukça fazla etkiler lakin kişi bunun bilincinde değildir, çünkü bu sorun kendisine ait değildir. Yaşamını tekrar tekrar gözden geçirir ve sorunu bulamaz. İşte o zaman aile dizimi önem kazanır.

 

Öyleyse aile diziminin işe yarar kilit noktası ne olabilir?

Aile diziminin işe yarar kilit noktası, atalardan ve geçmiş kuşaklardan gelen göç, deprem, sel, savaş, taciz, tecavüz ve benzeri travmaların aslında ailede hiç konuşulmaması ya da konuşuldu ise konunun hızlıca kapatılmasıdır.

Açığa çıkarılamayan ve yüzleşilemeyen her duygu gelecek kuşağa yansır mı?

Ailede ve atalardan gelen hiçbir duygu bir sır değildir, dnalara ve kollektif bilinç dışına bu duygular kodlanır, ailedeki kişi yüzleşmeye hazır değilse bunu onun yerine yeni kuşaklardan birisi yapar.

Ailedeki hiçbir sır aslında sır değildir. Üstelik aileden dışlanan kişinin kaderini yine gelecek kuşaklardan birisi üstlenir.  Yedi kuşağa kadar etki alındığı söylenir, her yedi kuşak bitiminde yeniden bu yedi kuşak oluşmaya başlar. Çevresel faktörler ve yaşadıklarımız değişse bile duygu ve davranışlar geçmiş kuşaklardan etki alır. Belki de şu an sahip olduğunuz yeteneklerin bir kısmı da yine atalarınızdan geliyor olabilir.

Atalardan yalnızca travmalar, acılar ve hayatınızı zorlaştıracak etkiler alınmıyor, pozitif etkiler, yetenekler de alınıyor.

Aile diziminde en çok çalışılan çekirdek aile sorunları oluyor, çünkü görünen hep onlar oluyor, oysa ki çalışma yapılırken annenizin babasının da ona hak etmediği gibi davrandığına şahit olabilirsiniz, belki de dedenizin babası da ona hak etmediği davranmış ve bu kuşaklara yansımış bile olabilir.

Aile diziminde esas olan bilinç dışında bildiğiniz bir gerçeğin somut olarak karşınızda durduğu zaman onu kabullenmeniz daha kolay olacaktır. Kabullenmenin iyileştirici bir gücü olduğu artık bilimsel olarakta biliniyor.

Aile diziminin en temelinde ayna nöronlar etki ediyor, alan açıldığı zaman seçilen kişinin o role girmesi ve bunu uygulaması üstelik benzer bir yaşam deneyimi yaşamış olması ya da ailesinden birisinin böyle bir deneyimi olmuş olması mümkündür. Aile diziminin en şaşırtıcı yanı kimsenin birbirini tanımadığı bir alanda ayna nöronlar ve kollektif bilinç dışı etkisi ile birbirlerine kollektif olarak yardım ediyor olmaları olabilir.

Hisleri duyguları kişileri alanda o kişinin davranışına sürüklüyor, o kişi gibi davranıp o kişi gibi düşünüp hareket ediyor, bu ayna nöronların etkisi ile oluyor, aile dizimini açtıran kişi ona kendi ayna nöronu ile bu bilgiyi sunuyor, böylece o kişinin babası, annesi, kardeşi ya da sevgilisi gibi davranması mümkün oluyor. Aile dizimi alanında temsilciler ve dizimi açtıran kişiler hepsi bundan etki alırlar ve aldıkları etki yaşamlarında bir şeyleri değiştirmelerine yardımcı olur. Yaşamlarına uzaktan ve farklı bir bakış açıcı ile bakmaları aile diziminde mümkündür. Atalarınızdan uzakta değilsiniz onlar sizin bilinç dışınızda ve dnanız da yaşamaya devam ediyorlar. Bu yüzden aile dizimi çalışmaları bir nevi atalarınızı onurlandırma çalışması olarakta düşünülebilir. Atalarınızı onurlandırmak sizin kendi içinizde onlardan bir parça taşıdığınızı bildiğimize göre aynı zamanda kendinizi onurlandırmaktır.

https://www.newspdr.com/

Emine Sontaş

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!