blog-image

KORKUNUN ESİRİ OLMA(K) !

Korku, insan oğlunun derinden hissettiği en çarpıcı yegâne duygudur. İnsanın gözünü karartan, mücadele gücünü kıran ve aciz bırakan, çoğu zaman aşkı, vefayı, arkadaşlığı bile aşan histir. “Yüksekten korkma, karanlıktan korkma, bir yakınını kaybetmekten korkma, başaramamaktan korkma, bir kişiden ve ya bir nesneden korkma.”.Görülüyor ki hayatın her alanında kendine has korku türleri var, ve her biri tek başına hayatı karanlıklara itmeye etmeye yetecek güce kavuşabiliyor. Korkuyu bu denli güçlü yapan şey nedir peki? “Sorunsuz yaşamak içgüdüsü.”. Korku anındaki fizyolojik tepkilerimize odaklanırsak vücudumuzun oradan uzaklaşmak, çözüm bulmak yerine durumu ertelemek üzerine tepki verir, ter bezleri yanlış tepki vererek aniden elleri terletir, akciğere oksijen miktarı yeterli olmasına rağmen sık sık nefes almaya başlar, gözler sadece bir noktaya odaklanır etrafta başka nesne yokmuşçasına… Oradan uzaklaş, bu fikirlerden uzaklaş yoksa vücudun buna dayanamaz diye beyne sinyal gider ve kimi insan o esnada ŞOKa girer…

            Peki, vücudumuzun bile bizden habersiz bu denli abartarak yaşadığı korkudan kurtulmak mümkün mü? Evet… Panik atak düzeyindeki korkulardan kurtulmak her ne kadar mümkün olsa da profesyonel yardım olmadan kendi başımıza başarabileceğimiz işler arasında yer almamaktadır.

Korkulardan kurtulmak ya da etkisini azaltmak için bazı önerilerde bulunmak istiyorum:

1)  Öncelikle sakin bir zamanınızda korkunuza odaklanın ve korkunuzun hayatınız üzerindeki etkisini düşünün. Korkunuz olmasaydı nasıl bir hayatınız olurdu? Olumlu özellikleri bulun.

 2)  Korkunuzu adım adım yenmeye çalışın. Örneğin eğer karanlıktan korkuyorsanız bunu kademeli olarak yenmeye çalışın, tabi bu kademeler kontrollü ve her biri her gün tekrar edilecek ve 1 hafta sürecek şekilde devam edin:

a) Önce ışıklı bir ortamda ancak yalnız başınıza durun

b) Işığın kademesini biraz azaltarak ve yanınızda bir varken orada vakit geçirmeye çalışın

c) Yanınızda bulunan kişiyi odadan çıkarın ancak odanın yakınında bir yerde beklemesini söyleyip yalnız başınıza loş ışıkta bekleyin

d) Işığın kademesini biraz daha azaltın ve odanın dışındaki kişi yine odaya yakın yerde beklemeye devam etsin.

e) Işığı tamamen kapatmaya yakın bir konuma getirin ve bu şekilde yakınlarda biri varken vakit geçirin.

f) >Son olarak da ışığı tamamen kapatın. Kendinizi hazır hisstettiğinizde odanın dışındaki kişinin tamamen uzaklaşmasını isteyin ve her zaman olumluyu düşünerek odada durmaya devam edin.

 

3) Bu alıştırma devam etmeli ve olumluya odaklanma kısmından kesinlikle vazgeçmemelisiniz.

4) Korkularınızı ve endişelerinizi mutlaka paylaşın çünkü paylaşmak içinizdeki biriken adrenalini dengelemede size yardımcı olacaktır.

5) Kendinize ödüller verin, başardığınız her adım için sevdiğiniz bir etkinliği yapın.

6) Günlük stresten kurtulmak için günde en az 5 defa olmak üzere her defasında da 10 kere derin nefes alın. Nefesi burnunuzdan alıp ağzınızdan verin, alınan nefesin süresi veriş süresinin yarı olmalı. Örneğin 2 saniye burundan nefes alırsanız ağızdan veriş süreniz 4 saniye olmalı.

 7) Her gün mutlaka şu egzersizi yapın: Bir kuklacının kuklasının iplerini bıraktığı gibi siz de kendinizi 90 derecelik bir duvar kenarına bırakın, yerde oturur vaziyette eller yanlara açık ve tamamen hiçbir kas kontrolü yapmadan bekleyin. Bu içinizdeki hislerin dinmesine ve daha dinç olmanıza olanak sağlayacaktır

 Her korku kendi başına çözümlenemez, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekecektir:

a) Korkumuz uzun zamandır var ise ve üstüne gidemiyorsak

b) Çabalarımız ve gayretlerimiz korkuyu yenmede başarılı olmadıysa

c) Günlük yaşamımız, hayatımız ve aktivitelerimiz bu korku sebebiyle ciddi kesintilere uğruyorsa

d) Öfke ve korku nöbetleri geçiriyorsak

e) Korkuyu atlatmak için içki, madde gibi yanlış alışkanlıklar edinmişsek

f) Kendimize ve çevremize zarar veriyor ve yaşam heyecanımız yok olmaya başlıyorsa

Bu gibi durumlarda uzman yardımı almalı, problemi bu şekilde çözmeye çalışmalıyız.

 

UNUTMAYIN Kİ KORKULAR ERTELENDİKÇE VE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMADIKÇA BÜYÜME EĞİLİMİNDEDİRLER.

https://www.newspdr.com/

Yasir Aslan

Psikolojik Danışman

Binlerce Mutlu Öğrenciye Katılın!

Bültenimize abone olun ve en son haberleri ve güncellemeleri alın!